DIY tonttuovi

Tämän joulun hittituotteeksi on noussut tonttuovi, joka on meille Suomeen rantautunut maailmalta. Aluksi mietin, että en lähde tähän tonttuovijuttuun mukaan lainkaan, mutta pieni näpertäjä itsessäni heräsi jälleen. Joten päiväuniaikaan askartelin meille maailman helpoimman ja yksinkertaisen tonttuoven.
Tonttuovia myydään valmiina tällä hetkellä useassa nettikaupassa, kirjakaupassa ja puodissa ja jos haluaa väkertää tonttuoven itse, myynnissä on myös valmiita tarvikepaketteja. Tampereen käsityömessuilla tonttuovi oli myös yksi hittituote, niitä löytyi monelta eri osastolta, niin valmiina kuin tarvikepaketteinakin.Tähän väliin ehkä pieni informaatio-osuus siitä, mikä ihme se tonttuovi on, jos joku ei jostain syystä ole ehtinyt vielä niihin törmäämään. Tonttuovi on siis pienen pieni ovi, joka usein askarrellaan pahvista, puujäljitelmästä tai vastaavasta ja asetaan jalkalistan päälle. Tuon pikkuoven takana tonttu "asuu". Varsinkin lapsiperheissä tonttuovi on noussut hitiksi, joulunodotus on paljon hauskempaa, kun vio kuvitella tontun oikeasti asuvan oven takana. Tonttuovia askartelevat myös aikuiset, omaksi huviksi ja rakkaudesta kaikkeen pieneen askarteluun ja värkkäilyyn. Ja ovathan ne miniovet aika symppiksiä!

Vaikka tonttuovia voi ostaa kätevästi ja helposti valmiina tai tehdä omansa tarvikepaketista, on yksinkertainen tonttuovi helppo myös tehdä alusta asti itse. Oman tonttuoven materiaalit löytyivät kaikki valmiina kaapista ja moni tarvike löytyykin taatusti miltei jokaisesta kodista. Eli ei kun reippasti askartelemaan ja kokeilemaan!

Helppo ohje tonttuoven tekoon:

Tarvikkeet:


 • pahvia
 • sakset 
 • mattopuukko  (eli katkoteräveitsi)
 • liimaa (esim. Erikeeper)
 • lyijykynä ja viivoitin
 • maalia (kalkkimaali, akryylimaali, peiteväri ym. Mm. Ikean askartelumaalit ovat hyviä )


Ohjeet:

 1. Piirrä oven ääriviivat pahviin. Oma oveni on kokoa 6 cm x 9 cm. 
 2. Piirrä ovelle karmit - joko jiiriin tai suorakulmaan, tyyli vapaa. Ovenkarmit voi leikata pahvista, mutta itse käytin joskus Tigerista ostamiani puutikkuja, jotka leikkasin sopivan kokoisiksi.
 3. Piirrä oveen peilit.
 4. Leikkaa osat irti pahvista mattopuukolla. Muista käyttää alustaa, itsellä käytössä tilkkutyöalusta. Leikkaa peileistä muutama milli pois, jolla ne ovat pienemmät kuin aukko. Jos haluat kaksoispeilit kuten minun ovessa, leikkaa vielä pienet suorakulmiot ohuemmasta pahvista. Leikkaa myös kynnyslauta.
 5. Liimaa oven osat paikalleen. Jätä siis karmit ja kynnyslauta vielä erikseen.
 6. Maalaa osat, eli ovi ja karmit sekä kynnys. Tyyli vapaa, mutta aidonnäköisen oven saat, kun maalaat oven eri värillä ja karmit eri värillä. 
 7. Maalin kuivuttua liimaa sekä ovi että karmit taustapahviin. Leikkaa taustapahvi vasta liimauksen jälkeen, saat juuri oikean kokoisen.
 8. Liimaa kynnyslauta oven alareunaan.
 9. Koristele ovi. Itse leikkasin pahvista pyöreän palan ovinupiksi ja väänsin piippukrassista pienen ympyrän kranssiksi. Kranssiin lisäsin hiukan kimalletta. Leikkasin pahvista oveen myös pienet tikkaat ja virkkasin juuttinarusta kynnysmaton.

Koristelun suhteen kannattaa katsella ideoita googlen kuvahaun kautta. Myös Pinterest on aivan loistava paikka inspiroitua. Oven viereen voi askarrella vaikka pienen postilaatikon, lisätä oven ympärille jouluvalot tai vaikka pienen joulukuusen, vain mielikuvitus on rajana!

Meillä tonttuoven ilmestyminen keittiön jalkalistan päälle aiheutti innostuneita kiljahduksia ja tonttuovea tuijottettiin lattialla maaten, odottaen jos sieltä joku saattaisi ilmestyä. Toistaiseksi ovi on saanut olla rauhassa eikä edes nuorempi, 1,5-vuotias ole koskenut oveen. Aika näyttää, saako ovi pysyä rauhassa paikallaan myös jouluun asti.Toivottavasti tästä simppelistä ohjeesta oli jollekin hyötyä! Mukavia askarteluhetkiä!


Ei kommentteja