Keväiset orvokit etuterassille

Aurinkoisten päivien lisääntyessä kaipasin uusia kukkia piristämään etuterassia. Vanhat, ruskistuneet kanervat ja auringon polttamat sypressit eivät olleet kovin mieltäylentävä näky aina kotiin palatessa. Kun sitten viikko takaperin pääsin yksin kaupungille juhlavaateostoksille, kurvasin paluumatkalla Raision Plantagenin kautta ja ostin terassin ruukkuihin uudet kevätkukat.

Mukaan lähti valkoisia orvokkeja, joita olin lähtenyt ostamaankin, mutta jotka sattuivat olemaan tarjouksessa 1,99 € / 6 kpl. Myivät varmaan viimeiset pois ennen kesäkukkia, mutta orvokit kelpasivat vielä minulle. Viime vuonna niistä nautittiin pitkälle kesäkuuhun asti, ennen pelargonien nostamista ulos.

Valkoisten orvokkien lisäksi ostin lankaköynnöstä. Istutin lankaköynnöstä orvokkien kaveriksi ajatuksena, että myöhemmin kesällä vaihtaessani orvokit kesäkukkiin, jätän kuitenkin lankaköynnökset paikalleen. Olen tykästynyt kyseiseen kasviin, kestää koko kasvukauden keväästä syksyyn, vaihtaa vaan kauden mukaan vieruskasvit. Kaveriksi sopii miltei mikä kukka vaan, orvokeista, marketoista, samettikukista aina syysastereihin ja kanerviin saakka. Lisäksi se toimii sellaisenaankin. Laitoinkin muutamaan ruukkuun vain lankaköynnöstä, mukavan yksinkertaisen kaunis. Ja pitääkö kukkien aina olla kukkivia? Pelkkä vihreä on myös kaunista ja kun pitäytyy vain vihreän eri sävyissä, voi leikkiä muodoilla.

Pelkkien vihreiden sävyjen innoittamana harkinnassa on ostaa tänä vuonna kesäkukkien kavereiksi ihan lehtiperennoja, jotka voi sitten syksyllä istuttaa maahan talvehtimaan. Mm. kuunliljat ovat upeita myös ruukuissa, puhumattakaan erilaisista heinistä tai viininpunaisista purppurakeijunkukista. Meidän takaterassi on aamuaurinkoa lukuunottamatta varjossa, sinne sopisi mainiosti varjossa ja puolivarjossa viihtyviä kuunliljoja. Tarkan markan vartija ostaa perennoja kesäkukiksi, istuttaa syksyllä maahan talvehtimaan ja nostaa taas keväällä ja istuttaa ruukkuun. Tai talvettaa ruukussa varastossa tai kellarissa, jos tilaa vaan riittää.

Tähän aikaan vuodesta on ihana suunnitella ja ideoida kesän kesäkukkaistutuksia, selailla googlea, instagramia ja pinterestiä. Varsinkin kun toukokuun sää on mitä on, tälläkin hetkellä ulkona sataa lunta (!). Kesäkukkaistutusten lisäksi muistikirjan sivut täyttyvät perennapenkkien suunnitelmista ja keittiöpuutarhan siemenkylvöjen suunnittelusta. Niitäkin on muuten jo aloiteltu, siitä myöhemmin lisää!


2 kommenttia

  1. Kauniit istutukset! Meillä mennään vielä perunanarsisseilla ja sitkeydestään huolimatta nekin olivat notkahtaneet viime yönä. Toivottavasti jaksavat vielä nousta. Heiniä ja perennoita on tulossa meillekin. Lisäksi olen miettinyt helteiselle takaterassille jotain sitrusta. Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Meilläkin narsissit ovat edelleen paikoillaan ja hyvin voivia omissa ruukuissaan, nämä tulivat niiden lisäksi. Nämä toukokuun säät ovat kyllä kukkia koetelleet..! Oi, sitruspuu kuulosta ihanalta! Itse voin niistä vain haaveilla, meidän terassilla tuskin viihtyvät. Kivaa loppuviikkoa sinullekin! :)

    VastaaPoista