Keittiöpuutarhan kevätkylvöt

Vihdoin se kunnon kevät saapui meille! Tai tuntuu oikeastaan siltä, että tänä vuonna lämmin kevät hypättiin kokonaan yli ja siirryttiin suoraan kesään.
Kylmästä keväästä johtuen lähes kaikki kasvit ovat kasvunsa suhteen myöhässä, ensimmäisiä krookuksia sai odottaa normaalia kauemmin, meidän pihan tulppaanit tuntuvat kasvattavan vain lehtiä ja hiirenkorvatkin tuntuivat ilmestyvän puihin vasta ensimmäisen kunnon lämpimän päivän jälkeen eli eilen. Moni muu kevätkukkija on normaalista aikataulustaan myöhässä ja tuntuu että nyt kahden viime päivän aikana ne ovat ottaneet kasvupyrähdyksen.

Jos kevät tuntui tulevan myöhässä niin oli tämä puutarhurikin tänä vuonna myöhässä. Keittiöpuutarhan kevätkylvöt tein vasta vajaa viikko sitten, vaikka viime vuonna olin melkein kuukausi aikaisemmin liikkeellä. Nurmikon kevätlannoitus on edelleen tekemättä, pensaiden ja omenapuiden leikkaus venähti reilusti toukokuun puolelle ja perennojen ja pensaiden lannoitus on edelleen tekemättä. No, kai tässä vielä ehtii, kaikki kasvit ovat kuitenkin lähteneet vasta kasvuun.

Vanhat lusikat ovat loistavia kylttejä kylvöksille, kestävät säätä kuin säätä.


Keittiöpuutarhan laatikoihin sain viimeisetkin siemenet kylvettyä alkuviikosta. Suurin osa jo aiemmin, ainoastaan herneet ja kehäkukat kylvin myöhemmin. Nyt laatikoista harsojen alta löytyy kolmea eri lajia salaattia, kahta eri lajia porkkanaa (pyöreää ja "normaalia"), mangoldia, retiisiä, rucolaa, kahta eri lajia hernettä. Niin ja tietenkin sipulia. Yrteistä kylvin monivuotisten ruohosipulin, lipstikan ja kirvelin lisäksi persiljaa ja korianteria. Kesäkukkia hyönteisiä ja tuholaisia torjumaan istutin niin ruukkuihin kuin laatikoihinkin, samalla kaavalla kuin viime vuonnakin. Eli samettikukkaa, kehäkukkaa ja krassia. Pariin ruukkuun lisäksi auringonkukkia ja lisäksi pieneksi aidanteeksi tuoksuhernettä. Mahtava kukka muuten myös maljakossa, vaikka eniten pidänkin kukista kun ne kasvaa maassa ilostuttamassa.

Sisällä esikasvatuksessa on vielä kesäkurpitsaa ja kurkkua, jotka toivon mukaan itävät ja pääsen istuttamaan nekin jo piakkoin.

Raparperi otti kasvupyrähdyksen lämpimien päivien saavuttua. Tänä vuonna siemenkylvöjen osalta mentiin aika samoilla linjoilla kuin viime vuonnakin ja melkein kaikki siemenet olivat viime vuoden pussinloppuja. Viime vuonna ostettujen pussien päiväykset riittivät ja tänä vuonna ostamaan jouduin ainoastaan niitä herneitä ja kehäkukkaa. Ainoa, mikä viimevuonna kasvatetuista ei päässyt enää jatkoon oli lehtikaali. Viime vuonna ne kasvoivat kyllä komeiksi ja olivat hienon näköisiä, aluksi. Kunnes kaaliperhosen toukat löysivät ne. Sen jälkeen ne olivat täynnä toukkia, niitä oli satoja, jopa tuhansia. Lopulta niiden nyppimisessä meni hermo, lähtivät sekä kaalit että toukat. Hyväähän lehtikaali on, mutta jos vielä joskus niitä laitan kasvamaan, ne tarvitsevat melkein oman kasvulaatikon, jonka saa tiiviisti peitettyä verkolla, jonka läpi tuholaiset eivät pääse. Tällä haavaa ostan lehtikaalini suoraan kaupasta, ilman toukkia.

Kaikkea en kuitenkaan siemenestä tänäkään vuonna kasvattanut. Koska aikaa (ja tilaa) esikasvatukseen ei juuri ole, ostin lisäksi valmiina sitruunamelissan ja timjamin, jotka laatikoiden sijaan ajattelin istuttaa ruukkuihin. Haaveissa on saada yrttiruukuille oma hylly, jota voisi täydentää kesän mittaan esimerkiksi erilaisilla mintuilla, salvialla ja basilikalla.

Niin ja eilen iltapäivällä touhuttiin tyttären kanssa pikkuveljen päiväuniaikaan pihalla ja istutettiin vielä jotain muutakin, siitä lisää myöhemmin!

Ei kommentteja