Ajatuksia kasvisruuasta


Meillä on aina syöty arkiruokana lihaa jossain muodossa, kuten varmasti monessa muussakin lapsiperheessä. On makaronilaatikkoa, jauhelihakeittoa, kanaa ja riisiä, lihapullia ja muusia, spagettia ja jauhelihakastiketta. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Välillä toki myös kalaa, tavoitteena kerran viikossa, mutta vähintään pari kertaa kuukaudessa.

Alkuvuodesta kauppareissulla mukaan nappaamani K-ryhmän julkaisema Ruoka-lehti resepteineen laittoi kuitenkin miettimään ruokailutottumuksiamme. Myös jokin aika sitten katsomani dokumentti, jonka nimen tosin olen autuaasti unohtanut, laittoi ajattelemaan asioita. Se, että meidän perhe vähentää täällä Suomessa lihansyöntiään ei toki maailmaa pelasta, mutta onhan se alku sekin. Suomessa ruoka ja myös liha on vastuullisesti tuotettua, eikä ole puhettakaan ylituotannon aiheuttamista haittavaikutuksista luonnolle ja eläimille. Nämä asiat ovat ehkä ajankohtaisempia mm Yhdysvalloissa ja kehitysmaissa ja muissa maissa, joissa karjaa kasvatetaan keskitetysti suuria määriä valtavilla tiloilla. Tiloilla, joiden tilalta saatetaan hakata satoja hehtaareja metsää ja tiloilla, joilla geenimanipulaatio ja antibioottien käyttäminen karjan kasvatuksessa on arkipäivää, eläinten huonoista oloista puhumattakaan.

Tästä aiheesta saisi takuulla kirjoitettua jutun jos toisenkin, mutta pitäydytään tällä kertaa tässä kasvisruuassa eikä ajauduta liikaa harhapoluille. K-ruokalehden innoittamana ajattelin lisätä arkiruokiimme lisää kasvisruokia. Lisääntyvän kasvisten syönnin lisäksi myös siksi, että sillä saisin yhä uudelleen ja uudelleen pyörittämääni arkiruokarulettiin vähän enemmän vaihtelua. Ainaisen makaronilaatikon ja lasagneten tilalle, mahdollisesti myös lapsille uusia ruokalemppareita.

Jo aiemmin olen kokeillut tehdä pastakastiketta Valion kehittämästä Mifusta ja se onkin päässyt osaksi arkiruokia. On muuten äärettömän helppo valmistaa, suosittelen kokeilemaan! Voisin joskus kirjoitella käyttämäni ohjeen tänne bloginkin puolelle, jos jotakuta kiinnostaa.

Härkispastakastike
Nyt aiemmin mainitsemastani lehdestä bongasin parikin kasvisruokareseptiä kokeiltavaksi. Tässä välissä muuten pieni ilmainen mainos noihin kaupan kassalla ilmaiseksi jaettaviin lehtiin liittyen. Ne ovat täynnä loistavia ideoita ja reseptejä, olen niistä jo aiemmin kokeillut ja hyväksi havainnut useita erilaisia, niin arkiruokia, leivonnaisia kuin välipalojakin. Kannattaa kokeilla! Lehtien lisäksi ohjeet löytyvät netistä, k-ruoka.fi sivustolta.

Ensimmäiseksi lehdestä kokeiluun otin ”Paahdetun juuressosekeiton”.  Reilu määrä erilaisia kasviksia, mm. palsternakkaa jota ei normaalisti ihan arkiruokaan tule laitettua. Juurekset paahdettiin ensin uunissa, jonka jälkeen lisättiin kiehuvaan veteen, soseutettiin ja vielä kiehautettiin ja keitto oli valmis tarjottavaksi. Ennen suolan lisäämistä kävi perheen vauvallekin, joten mahtavaa kun koko perhe voi syödä samaa ruokaa. Ruoka upposi kaikille, jopa kaksivuotiaalle esikoiselle, joka on viime aikoina alkanut hieman valikoimaan syömisiään. Eniten keitosta taisi kuitenkin tykätä perheen vauva! Juuressosekeitto meni siis ehdottomasti jatkoon.Seuraavaksi kokeiluun meni Härkispastakastike. Tämäkin oli helppo valmistaa ja aikaa kului huomattavasti vähemmän kuin sosekeittoon. Kun kastikkeen kaveriksi tarjosi spagettia, tuota melkein jokaisen lapsen suosikkiruokaa, se kelpasi myös taaperolle. Kaikki menee, jos kaverina on spagettia! Mutta aikuiseenkin makuun kastike oli jopa yllättävän hyvää ja melko lailla tavallisen pastakastikkeen näköistä. Sellaisenaan härkis on aika mautonta, joten maustamista se vaatii. Mutta helppoutensa ja makunsa ansiosta tämäkin ruoka pääsee osaksi arkiruokaympyrää.

Seuraavaksi meidän perheen koekeittiössä kokeiluun otetaan varmaan nyhtökaura. Tavoitteena on, että ainakin kerran viikossa, jollei useamminkin, meidän perheessä syötäisiin vastaisuudessa kasvisruokaa. Vaihtelun vuoksi, lihan vähentämisen vuoksi ja jotta lapset myös tottuisivat uusiin makuihin. Meihin suomalaisiin on tainnut iskostua aika tiukkaan ajatus siitä, että joka aterialla täytyy olla jotain lihaa, vaikka salaattia ja kasviksia reilusti söisimmekin. Markkinoille tulleet, lihan korvaavat tuotteet ovat kuitenkin onneksi saaneet hyvän vastaanoton ja toivottavasti ruokailutottumuksemme pikkuhiljaa muuttuisivat. Eihän lihasta tarvitse kokonaan luopua, onhan sen syönnistä hyötyä terveydelle, mutta kuten monessa muussakin asiassa, liika on aina liikaa.

Paahdettu juuressosekeitto
Nyt alkuvuodesta, varsinkin kun eletään erilaisten sosekeittojen kulta-aikaa, ja ollaan usein elämänmuutosten äärellä, on hyvä hetki miettiä myös omia ruokailutottumuksia. Millaisia ajatuksia lisääntyvät kasvisvaihtoehdot kaupan hyllyillä teissä herättävät? Ihanaa vaihtelua vai ehdoton nou nou?

Ei kommentteja