Parhaat paketointivinkit

Rakastan lahjojen paketoimista! On ihanaa kääräistä lahja kauniiseen paperiin, laittaa kaunis nauha päälle ja koristeeksi esimerkiksi jotain vihreää havunoksan tai puolukanvarvun muodossa.
Olen monena vuonna peräkkäin ostanut toisiinsa sointuvia lahjapapereita, askarrellut muhkeita rusetteja lahjanaruista, askarrellut pakettikortit itse ja käyttänyt sievoisen summan itse paketoimiseen. Haaveena on ollut saada paketoida lahjat kaikessa rauhassa, ehkä juoda hiukan glögiä siinä sivussa. Nauttia siitä väkertämisestä. Todellisuus on tosin ollut jotain täysin erilaista: paketteja on tullut paketoitua aina silloin kun on ehtinyt, päiväuniaikaan, illalla, öisin..


Tänä vuonna ajattelin kuitenkin olla ostamatta yhtään uutta lahjapaperia, vaikka mieli tekisi. Edellisistä vuosista on jäänyt iso kasa vajaita paperirullia, jotka ajattelin tänä vuonna käyttää kaikki pois. Lisäksi askartelukaapistani löytyy kasa talteen kerättyjä nauhanpätkiä, viime vuotisia pakettikortteja ja muuta koristetta, joita hyödyntää paketoinnissa. Lisäksi paketoimiseen käytetyt eurot menevät käytännössä roskikseen, sillä harva nyt säästää lahjapaperia, nauhaa tai muita koristeita, olivatpa ne kuinka ihania tahansa. Ne sujahtavat lahjan aukaisun jälkeen nopeasti roskikseen. Mutta onneksi paketti voi olla kaunis, vaikka siihen ei olisi käytettykään isoa summaa rahaa! Tässä muutama vinkki paketoimisrumbaan:


  1. Aloita ajoissa. Ehkä se tärkein vinkki. Älä jemmaa lahjakasaa ja paketoi lahjoja vasta, kun kaikki on koossa ja hankittu. Mikään ei estä sinua paketoimasta lahjoja pikkuhiljaa,sitä mukaa kun niitä on hankittu. Vältyt stressiltä viimeisinä iltoina ennen joulua ja toisaalta, onpahan yksi asia vähemmän tehtävänä juuri ennen joulua.
  2.  Katso mitä kaapista löytyy. Lahjojen paketoimiseen voi hyvin käyttää muutakin materiaalia kuin itse lahjapaperia.  Esimerkiksi sanomalehti on mitä mainioin paketointimateriaali. Jos sen sijaan pelkään käsien tarhriintumista painomusteesta, käytä vanhoja tapetin jämiä. Tapetti on lisäksi jäykempää ja siten helpommin käsiteltävää, ei repeydy yhtä helposti kuin perinteinen lahjapaperi.
  3. Käytä yksiväristä paperia ja kaunista nauhaa. Perinteinen voimapaperi on myös hyvä materiaali. Juutinaru puolestaan sopii kaikkeen. Sitä usein löytyy kaapista valmiina ja narua voi käyttää muulloinkin kuin jouluna.
  4. Viimeiset yksityiskohdat. Vaikka paketti olisi muuten yksinkertainen, esimerkiksi sanomalehdellä päällystetty ja sidottu juuttinarulla, voit viimeistellä paketin liimaamalla siihen kauniin tarran, leikkaamalla kauniin kuvan jostain toisesta paperista ja liimata sen koristeeksi. Tai yksinkertaisesti paketoidun paketin pariksi sopii näyttävä pakettikortti.
  5. Pakettikortilla tai ilman. Perinteisesti lahjoihin on laitetty pieni pakettikortti, josta löytyy lahjan saajan nimen lisäksi jouluntoivotukset ja lahjanantajan nimi. Mutta pakettikortin sijaan voit hyvin painaa lahjansaajan nimen paketin päälle esimerkiksi leimasimilla. Askarteluliikkeistä ja esimerkiksi Tigerista löytyy kirjainleimasinsettejä, joilla voi nimikoida paketit suoraan lahjapaperiin.

Niin ja mikä estää paketoimasta myös lahjakortteja? Moni antaa jouluna lahjaksi lahjakortteja niin kauppoihin, ravintoloihin kuin erilaisiin palveluihin (kuten siivous-, personal trainer- tai hierontalahjakortit). Miksi et taiteilisi myös lahjakorttia pieneen pakettiin? Hyödynnä vanhat, saamasi pienet laatikot tai osta kaupasta (esim Tigerista saa edullisesti) valmiita laatikoita, joihin laitat lahjakortin perinteisen kirjekuoren sijaan. Kaunis nauha päälle ja lahja on valmis!

Ei kommentteja