Alkutalven tunnelmaa valoilla


AnopinkieliMuutettuamme omakotitaloon reilu kaksi vuotta sitten, minusta kuoriutui saman syksyn aikana myös jouluihminen. Sormeni alkoivat jo marraskuussa syhytä virittelemään valoja vähän jokapaikkaan, tein etuterassille jouluiset istutukset ja askartelin koristeita ja kransseja jo marraskuussa. Kynttilöistä olen pitänyt varmaan aina, mutta vasta täällä asutessa kynttilöiden sytyttämisestä on tullut tapa. Tähän aikaan vuodesta, kun illat ovat pimeitä ja varsinkin kun lunta on vain ohut valkea kerros, ainakin täällä meillä lounais-suomessa, olohuoneen sohvapöydälle sytytetyt kynttilät ja erilaisiin lasipurkkeihin viritetyt jouluvalot tuovat iltaisin mukavaa tunnelmaa ja valoa. Tai kausivalot, kuten itse tahdon niitä kutsua. Ja miksi ihmeessä valosarjojen ja vastaavien tunnelmavalojen täytyisi olla nimenomaan jouluvaloja, vain jouluna pidettäviä?

Valosarja lasimaljakossa


Asumme kuitenkin maassa, jossa on pimeää melko suuren osaa vuodesta, niin miksi valoja ei voisi laittaa muinakin aikoina tunnelmaa tuomaan. Mielikin virkistyy keskellä pimeintä marraskuuta, kun ympärillä on enemmän valoa ja nimenomaan valoa tunnelmaa tuomassa. Nykyään kaupoista alkaa löytyä ties mitä valosarjaa onneksi jo lokakuun lopulla, joten ehkä me suomalaset olemme alkaneet toisaalta myös nauttia pimeästä talvestamme. Valoisan kesän jälkeen, syksyn iltojen pimentyessä sitä oikeastaan huomaa jopa kaivanneensa pimeneviä iltoja ja kynttilöiden sytytystä. Yksi neljän vuodenajan ihanuudesta.

Kellojen siirtämisen myötä hämärä ja pimeä tuntui tulevan melkein jo iltapäivän puolella, joten kaivoin varastosta esille lisää valoja. Eteisen lipaston pöydällä on jo jonkin aikaa ollutkin lasikulhossa yksi valosarja lähes yötäpäivää päällä. Se on toiminut yövalona, jotta öiseen aikaan lastenhuoneissa käydessä ei ole tarvinnut kompuroida keinutuolin jalkoihin tai olohuoneen lattialle huomaamatta jääneisiin legopalikoihin. Nyt kuitenkin hain lisää valosarjoja ja laitoin mm olohuoneen verhoihin roikkumaan aikoinaan kummitädiltäni lahjaksi saamani valosarjan. Varsinkin viime päivinä, kun sää on ollut pilvinen ja keskellä päivääkin sisällä hämärää, on valosarja ollut päällä myös päivisin.

Olohuoneen valosarja

Olohuoneen kynttilöiden lisäksi iltaisin palaa kynttilät lyhdyssä ja keittiön sivupöydän lasipurkissa, joskus jopa aamupalalla ihan tavallisena arkiaamuna sytytämme kynttilät ruokapöydälle tunnelmaa tuomaan. Lasten huoneissa on omat valosarjat, tyttärellä tuttu pallovalosarja ja pojan huoneessa lasimaljakossa paristokäyttöinen ja ajastettava valosarja.

Lastenhuone Desenio-juliste

Lastenhuoneen tunnelmavalot


Lastenhuoneen säästöfantti


Ikkunoihin ripustettavat joulutähdet otan kuitenkin esille vasta joulukuun alussa, onneksi siihenkään ei ole kuin muutama viikko enää aikaa.

2 kommenttia

  1. Kausivalot tuovat lämmintä tunnelmaa niin kotiin kuin pihallekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, voi ne kausivalot samalla tavalla laitta myös pihalle. Ei niidenkään tarvitse olla "jouluvaloja". :)

      Poista