Piha & Puutarhamessut

Turussa on tänä viikonloppuna järjestetty perinteiset Piha & Puutarhamessut. Viime vuonna olimme yhdessä miehen kanssa keräämässä ideoita omaa pihaa varten, tällä kertaa pääsin yksin kiertelemään messuja. Tänä vuonna kiertelyn ja ostosten lisäksi istuuduin kuuntelemaan useamman mielenkiintoisen luennon ja aikaa vierähtikin useampi tunti, lähes koko päivä.
Yleiskoristelualue oli tänäkin vuonna upeasti toteutettu. Teemana alueella oli tänä vuonna juhlat, ja koristelussa näkyikin mm. baby shower- sekä hääteema. Hyötykasvien osastolla oli taas upeasti esillä kasvulaatikoissa salaattia ja muita vihanneksia sekä kasvihuoneissa mm. chilintaimia. Kuvia räpsisin kännykällä, mutta tunnelmaan pääsee toivottavasti vähän huonompi laatuisillakin kuvilla. Hauska idea muuten laittaa eri salaattilajeja riveihin raidoittaen, piristää kummasti eikä ole ihan perinteisen ja tylsän näköinen.
Heti ovien aukeuduttua en paikalla ollut, joskus puoli yhdentoista aikaan vasta. Tarkoituksena oli ensin kiertää ja katsastaa ennen ensimmäistä luentoa ja sitten palata uudelleen tekemään mahdolliset ostokset.

Ensimmäinen luento johon osallistuin käsitteli nurmikon hoitoa ja sen piti puutarhuri Minna Toivonen (tuttu mm. Eden- pihaohjelmasta) Greencaren osastolla. Meillä on omalla pihalla vastaperustettu nurmikko, joten hyvät vinkin lannoitukseen ja kalkitsemiseen tuli tarpeeseen, vaikka jotain olen itsekin ottanut selvää. Mukaan luennon jälkeen saatiin pieni pussillinen Greencaren uutta taimimultaa.Seuraavaksi olin etukäteen ohjelmasta katsonut luennon metsäpuutarhasta, mutta se oli sairastapauksen vuoksi peruttu kokonaan. Aikaa jäi siis runsaasti kiertää uudelleen ja teinkin jo tässä vaiheessa joitain ostoksia.

Muut luennot, jotka kävin kuuntelemassa koskivat ötökkätietoutta (tai sitä kuuntelemaan päädyin oikeastaan siksi, että pääsin hetkeksi istumaan, mutta oli se luentokin loppujenlopuksi mielenkiintoinen), kuinka kasvattaa vihanneksista maukkaita, sekä ehkä mielenkiintoisimpina luennot perennapenkin suunnittelusta ja ranskalaisesta keittiöpuutarhasta potagerista.
Kaksi viimeisintä luentoa piti myös televisiosta Suomen kaunein piha- ohjelmastakin tuttu Kati Jukarainen. Olen seurannut myös hänen 100% outdoor- puutarhablogiaan.

Luentojen jäljiltä on pää täynnä ideoita, miten meidän pihan muutamasta kasvulaatikosta saisi vähän enemmän potager-tyylisen. Tänä vuonna kasvimaata on tarkoitus laajentaa parilla laatikolla, joten nyt tässä vaiheessa kevättä on hyvä sauma tehdä suunnitelmia paperille. Perin ranskalaista potageria meidän pihaan ei saa millään, tilakin on liian pieni, mutta jotain elementtejä aion kyllä sinne saada mahtumaan.
Myös perennapenkin suunnitteluluennosta sain hyviä vinkkejä, vaikkei nyt olekaan ajankohtaista uuden penkin tekeminen. Mutta vanhojahan voi aina muokata, varsinkin kun meidän pihan perennapenkit ovat vielä niin uusia, että hakevat muutenkin vielä muotoaan.Mutta niistä ostoksista. Pettyneenä sain todeta, että tänä vuonna pelargoneja ei ollut myynnissä. Mutta onneksi sentään jotain löysin! Viime vuonna jo ostimme työhanskoja puutarhaan ja pihatöihin, niitä ostin taas lisää, koska osoittautuivat viimeksi mainioiksi ja hintakin oli edullinen. Lisäksi ostin taivassalolaiselta Pionien koti-puutarhalta vaaleanpunaisen kerrotun "Blush Queen" kiinanpionin. Jälkeenpäin harmittelin, kun en enempää pioneja ostanut, Pionien koti kun myy harvinaisempi lajikkeita, joita ei ihan joka puutarhamyymälästä saa. Mutta ainakin sain hyvän syyn vierailla kesällä heidän taimistolla Taivassalossa,varsinkin kun matkakaan täältä meiltä ei ole kovin pitkä.
Lounais-Suomen Puutarhayhdistykseltä löysin pitkään etsimiäni punaisen värimintun taimia ja Puutarha Siimeksen osastolta ostin kaksi yrttiä kokeiluun, sitruunatimjamin ja suklaamintun. Toivottvasti saan ne pidettyä hengissä siihen saakka, kunnes saan ne siirrettyä ulos ruukkuun kasvamaan. Tuoksu ainakin oli molemmissa huumaava ja sain myös hyviä vinkkejä, miten yrttejä kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa.Näiden lisäksi ostin Siperiankurjenmiekan mukuloita, niille on itseasiassa jo paikkakin katsottuna, sekä jalokurjenpolvi "Tiny Monsterin" juurakoita. Niillekin on muutama vaihtoehtoinen paikka jo mielessä. Ensin vain pitäisi malttaa odotta jokunen viikko, ennen kuin ne uskaltaa maahan istuttaa. Edellisyönäkin oli pakkasta, joten ihan vielä niitä ei uskalla maahan upottaa.

Ei kommentteja