Lauantaipuuhastelua

Tämä päivä on pitkälti vierähtänyt ulkona pihalla ja pihahommissa.
Työlistalla oli puutarhamessuilta hankittujen perennantaimien ja juurakoiden istutusta, kukkamaiden siistimistä sekä miehen tuoman multakuorman levitystä.

Vaikka sää ei ollutkaan keväinen ja aurinkoinen, ilmassa oli kuitenkin aistittavissa kevättä. Liekö syynä jatkuva lintujen viserrys, tuoreen mullan tuoksu vai kukkapenkeistä esiin pistävät krookuksen alut, mutta mieli ainakin piristyi. Joka päivä kukkapenkkien ohi kulkiessa on pakko pysähtyä katsomaan, mikä kasveista on noussut pintaan. Tällä hetkellä talvesta näyttävät selvinneen ainakin kolme pionin alkua, jaloritarinkannus, päivänliljat, syysleimut, kurjenpolvet, jättipoimulehti, jalopähkämö, loistosalvia, pikkuasteri, kevätkaihonkukka, arovuokko, maksaruohot ja syyshohdekukka. Melkein kaikki viime vuonna istutettuja tai siirrettyjä. Vielä odottelen yhtä pionia, kaunopunahattuja, kuunliljoja, tarha-alpia, särkynyttä sydäntä, kultahelokkia, valtikkanauhusta, muutaman mainitakseni. Lähes kaikki pihan perennat ovat viime vuonna istutettuja ja ensimmäinen talvi on kriittisin, joten mielenkiinnolla jään odottamaan mikä ei selviä. Varsinkin sinivaleunikko on mysteeri, saa nähdä miten käy.

Perennojen lisäksi olen tutkaillut pensaiden ja hedelmäpuiden silmuja. Naapurit pitävät kai vähän kahjona, kun tuijottelen paljailta näyttäviä kukkamaita melkein nenä kiinni mullassa tai tarkastelen lähietäisyydeltä omenapuiden oksia ja matalia koristepensaita. Lähes kaikissa pensaissa on jo silmut ja odotan innokkaasti mm. kirsikkapuiden kukintaa. Heti pihaan ajettaessa sijaitsee viime vuonna istutettu pilvikirsikka, joka silmujen perusteella lupaa upeaa kevään kukintaa tälle vuodelle. Haaveissa on toinen samanlainen puu sisääntulon toiselle puolelle, symmetrian vuoksi ja ennenkaikkea näyttävän kukintansa takia.Sormet on upotettu multaan myös sisätiloissa, sillä ruukutin messuilta ostamani yrtit sekä ruokakaupasta alekorista löytämäni muhkean kokoisen rosmariinin. Toivottavasti saan pidettyä ne hengissä ennen niiden ulos siirtämistä. Myös siemenkylvöt olen ehtinyt aloittaa.
Kevättä odotellessa ja ennen kuin puutarhaan pääsee tosissaan touhuamaan,on hyvä kuitenkin hakea inspiraatiota kirjoista. Klikkailin kotiin kaksi kirjaa, keittiöpuutarhasta innostuneena vasta vähän aikaa sitten ilmestyneen Keittiöpuutarha-kirjan sekä Sonjan yrttitarha-kirjan. Kun sade- ja raekuuro illalla yllätti, enkä päässyt enää pihalle hommia jatkamaan, on hyvä illaksi uppoutua kirjoihin ja ammentaa ideoita. Molemmissa kirjoissa ja etenkin Keittiöpuutarha-kirjassa ehkä parasta antia ovat upeat ja värikkäät kuvat. Viime viikonlopun messujen potagerideat sekä tämän kirjan mahtavat kuvat saavat pään pyörälle ideoista, joita olisi mahtava toteuttaa myös omassa pihassa. Melkein meinaa mopo karata käsistä, mutta onneksi sekin on sallittua näin suunnitteluvaiheessa.

Ihanan inspiroivia kirjoja molemmat, suosittelen!

Ei kommentteja