Siemenostoksilla

Kevättä odotellessa olen suunnitellut muun puutarhan lisäksi hyötypuutarhaa ja mitä sinne tänä vuonna istutettaisiin kasvamaan. Bauhausissa asioidessamme kotiutin samalla kasan siemenpusseja, vielä kun valikoima on runsaimmillaan.

Tänä vuonna en ala esikasvattamaan samassa mittakaavassa kuin viime vuonna, mm. edelliskerran huonon onnistumisprosentin takia, mutta myös siksi että en ehkä kuitenkaan halua tänä vuonna täyttää keittiön ruokapöytää ja tasoja taimipoteilla. Esteettisyyden takia ja myös sen takia, että tytärtä kiinnostaisi pienet taimenalut aivan liikaa. Muutamaa lajia aion laittaa esikasvatukseen, mutta nekin sellaisia, että taimia ei tarvita montaa, vaativat melko lyhyen esikasvatusajan ennen ulosistutusta ja ovat varmoja lähtemään kasvuun.Hyötykasvien puolelta ostin jo viime vuonna kokeiltua lehtisalaattia ja persiljaa, lisäksi viimevuotisia siemeniä on vielä tilliin ja korianteriin. Monivuotisista laatikossa kasvoi viime vuonna ruohosipuli, kirveli, mäkimeirami eli oregano, sitruunamelissa, timjami sekä rakuuna. Näistä todennäköisimmin lähtee taas uudelleen kasvuun ainakin ruohosipuli, mäkimeirami ja kirveli, sillä ne ovat kummitädiltä ja isoäidiltä saatuja isoja ja vahvoja taimia. Muiden kanssa on arpapeliä, keväällä näkee mikä selvisi ja mikä ei.

Lisäksi viimevuotisista siemenistä saan esikasvatukseen ainakin kurkun ja kesäkurpitsan taimet, sekä suoraan ulos ruukkuun kasvamaan hernettä. Tomaatintaimet ostan tänä vuonna suoraan kaupasta valmiina, voi olla että samoin joudun tekemään kurkun kanssa. Viime vuonna epäonnistuin tomaatintaimien karaistuksessa ja kurkun taimetkin kuolivat melkein heti istutuksen jälkeen. Kaupan taimet tuottivat lopulta kuitenkin hyvin satoa, pitkälle syksyyn.

Uusia kokeiluja tänä vuonna ovat rucola, lehtimangoldi, lehtikaali ja retiisi. Lisäksi tarkoitus olisi laittaa myös sipulia pienissä määrin kasvamaan. Viime vuonna menestyksellisesti kasvoi myös porkkana, mutta tänä vuonna ostin perinteisiä pitkulaisia porkkanoita pyöreiden sijaan.

Kukista ostin Bauhausista vaaleanpunaista tuoksuhernettä, (niistä saa ihanan kimpun maljakkoon, joko yksin tai yhdistettynä muihin kukkiin) pensaskrassia ruukkuun sekä auringonkukkaa ja ryhmäsamettikukkaa. Kehäkukkaa on viime vuodelta varastossa. Kehäkukkaa ja samettikukkaa tulee laatikoihin salaattien ja kasvisten sekaan, ainakin viime vuonna varsinkin kehäkukka onnistui houkutelemaan kaikki tuholaiset puoleensa, jolloin mm. salaatti pysyi koskemattomana. Lisäksi kehäkukka on myös kaunis maljakossa.

Viime vuonna taaperolle maistui suoraan laatikosta poimittuna ainakin ruohosipuli, vienosti lakritsille maistuva kirveli sekä persilja. Mansikoita tietenkin unohtamatta, niitä on yksi laatikko täynnä. Toivotaan vain, että viime vuotinen ennätyssato toistuisi myös tänä vuonna. Lisäksi yrttejä käytettiin ruuanlaitossa ja salaatteihin saatiin kurkut, salaatti ja tomaatit omasta maasta. Tähän pyritään tänäkin vuonna.


Viime viikolla postilaatikkoon kolahti myös Viherpeukaloiden uusin kuvasto, joka on ollut ahkerassa selailussa. Uusia perennoja ei alunperin ollut tarkoitus kovin paljon istuttaa, mutta saa nähdä. Ideoita ainakin on kuvaston myötä taas tullut rutkasti lisää.

Ei kommentteja