Pelargonien ensimmäinen kevät

Viime vuonna ihastuin pelargoneihin täydellisesti. Aikaisemmin olin mieltänyt ne ns. mummokukiksi, löytyyhän niitä lähes poikkeuksetta vanhojen talojen lasikuisteilta ja varsinkin vähän vanhempien ihmisten kesäkukkaistutuksista. Ja onhan perinteinen punainen pelargoni yksi Suomen suosituimmista kesäkukista.

Mutta viime vuonna kevättalvella siemenkatalogeja, puutarhalehtiä ja blogeja lukiessani tajusin, että pelargonit ovat paljon muutakin kuin ne taimimyymälästä ostetut peruspelargonit, jotka syksyn tullen viskataan kompostiin ja ostetaan taas seuraavana kesänä uudet. Lajien kirjo on valtava, löytyy valkoisesta punaiseen kaikissa vaalenapunaisen sävyissä, on tuoksupelargoniaa, riippapelargoniaa..
Halusin niitä omalle pihalle ja terassille myös, mutten tiennyt mistä niitä lähteä hankkimaan. Useat taimimyymäät kun ovat täynnä niitä ns. "peruspelargoneja", joita ei ole kai tarkoituskaan talvettaa seuraavaan vuoteen.

Omia kuvia kukkivista "Inspire Pink" pelargoneista ei ole, tämä kyseinen on Nelson Gardenin sivuilta.

Viime vuonna siemeniä tilatessani päätin kokeilla pelargonien kasvattamista itse siemenestä, sen kun kehuttiin olevan melko yksinkertaista. Lajikkeiksi valitsin helppohoitoisiksi ja kasvatettavaksi mainostetut Pelargonium x hortorum " Inspire Pink" ja "Inspire White" -lajikkeet. Myöhemmin tajusin, että olisin voinut samalla kokeilla useampaa lajiketta, olisin laittanut vain vähemmän siemeniä itämään per lajike. Lähes kaikki siemenet nimittäin itivät, kahta poikkeusta lukuunottamatta, ja lähes kaikki sain kasvatettua sisällä ilman lisävaloa kunnes oli aika nostaa ne ulos. Ne jopa ehtivät kukkia ennen syksyä, kiitos viime kesän. Päätin kokeilla myös niiden talvettamista ja nostin ne syksyllä autotalliin ikkunan eteen ja käytännössä unohdin ne sinne koko talveksi. Kerran tai kaksi kävin kastelemassa, mutta vasta reilu kuukausi sitten havahduin siihen, että niillekin pitäisi jotain tehdä.

Vielä vanhoissa mullissa.


Kun helmikuun loppupuolella havaitsin niissä elonmerkkejä ja pieniä vihreitä lehtiä, kävin napsimassa saksilla kaikki kuivuneet lehdet pois. Kuukauden mittaan kastelin niitä silloin tällöin, mutta vasta tässä pääsiäisen aikana havahduin siihen, että kuukausihan vaihtuu taas kohta ja olin lukenut jostain, että talvetettujen pelargonien multa tulisi vaihtaa maaliskuussa.

Ja onhan tässä ruhtinaallisesti kaksi kokonaista päivää vielä maaliskuuta jäljellä. Joten ei kun ostamaan uutta multaa kaupasta ja mullanvaihtohommiin! Päiväuniaika on mitä mainioin tähänkin puuhaan ja sain kuin sainkin kaikille pelargoneille uuden, tuoreen mullan vaihdettua tyttären nukkuessa. Vielä pitäisi malttaa viikko tai kaksikin, ennen kuin aloitan lannoituksen ja otan mahdollisia pistokkaita. Leikata niitä täytyy joka tapauksessa, etteivät pääse liian hujopeiksi kasvamaan.

Harmillisesti olen vain unohtanut syksyllä merkitä, mikä niistä oli valkoinen ja mikä vaaleanpunainen. On vaikea ottaa pistokkaita, kun en tiedä otanko pistokkaan valkoisesta vai vaaleanpunaisesta yksilöstä. Minun tuurilla kohta kaikki ovat samaa väriä. Kesän jälkeen täytyy merkitä pelargonit huolella.Lisäksi haaveena olisi saada vähän erikoisempiakin pelargonilajikkeita, joten en viitsi näitä tässä vaiheessa niin kovasti lisäillä, sillä talvisäilytyspaikan tila on rajallinen. Viikonlopun Piha ja Puutarha- messut tulevatkin kuin tilauksesta, sillä ainakin viime vuonna siellä oli myynnissä myös pelargonin taimia. Silloin ostin vain yhden taimen kotiin ja sekin oli tuoksu- tai palsamipelargoni, Dr. Westerlund. Sitä en tosin onnistunut pitämään hengissä, lomamme aikana se oli kuollut. Onneksi hengissä on yksi tuoksupelargoni, Plantagenista pistokkaana ostamani Pelargonium x graveolens  "P. Fragens". Se myös kukki viime vuonna ihanilla, pienen pienillä valkoisilla kukilla. Ja koskettaessa siitä tuli ihana tuoksu. Plantagenista ostin pistokkaina myös kaksi kirkkaan punaista riippapelargoniaa, Pelargonium x peltatum "Evka", mutta ne nostin liian myöhään syksyllä sisälle ja ehtivät raukat paleltua. Harmi, olisivat olleet kauniitä tänä vuonna amppeleissa.

Saa nähdä mitä ihanuuksia viikonlopun messuilta löytyy.

Mullat vaihdettuna takaisin ikkunalla.


Ei kommentteja