Välipalaa

Joskus on päiviä, kun haluaa päästä välipalan kanssa helpolla ja ostaa kaupasta valmiin viilin, skyrin tai laittaa lautaselle hedelmiä pilkottuna. Joskus on taas päiviä, kun haluaa panostaa enemmän ja tekee välipalan alusta asti itse. Tänään oli sellainen päivä.
Syynä saattoi olla ulkona vallitseva sää, vesisade ja harmaus kun eivät houkutelleet ulkoilemaan, oli hyvin aikaa tehdä välipalaa vähän pidemmän kaavan kautta.


Meidän tytär on nuoresta iästään huolimatta ennakkoluuloton maistelija mitä ruokaan tulee ja monet ehkä vähän voimakkaat, happamat tai mausteiset maut menevät kuin kuumille kiville. Puolukka on mm yksi niistä. Aamu- ja iltapuuro ei oikein uppoa, mutta kunhan puuron päälle lisää puolukoita niin johan kelpaa. Sillä ei tunnu olevan väliä, onko kyseessä tuoreet puolukat, pakastepuolukat tai vaikka oman isoäitini tekemä puolukkahyytelö, kaikki menee.

Puolukoista tehty vispipuuro onkin yksi välipalasuosikeista, varsinkin jos kulhoon lisää tilkan maitoa joukkoon. Aikaa puuron valmistamiseen toki menee, mutta tänään sekään ei haitannut.


On muuten jännä, miten tähän asti on valitettu kuinka kylmää nyt tammikuussa on ollut, täällä etelässäkin on välillä pakkanen noussut yli 25 asteen. Nyt kun ulkona sataa vettä, päivät ovat harmaita eikä valoa tunnu riittävän edes keskipäivällä, alkaa kaipaamaan niitä paukkupakkasia ja aurinkoisia ja kirpeitä pakkasaamuja. Olen ehkä sen verran talvi-ihminen, että pidän enemmän ns. kunnon talvesta täällä etelässäkin, johon kuuluu lumen lisäksi ne pakkaset. 

Kun elohopea laskee noin kymmeneen asteeseen, ollaan mielestäni aika optimaalisessa säässä. Tarpeeksi pakkasta kunnon talvikeliksi, mutta toisaalta kuitenkin sen verran vähän, että ulkona pystyy jotain tekemään. On se sitten hiihtoa, pulkkailua, luistelua tai ihan vaan lasten kanssa pihalla touhuilua. Pakkaspäivien ilona on yleensä myös aurinko, usein se paistaa vielä pilvettömältä taivaalta. Jonkunlaisena esteetikkona pidän luonnon kauneudesta kuulaina pakkaspäivinä, itseasiassa nyt sään muuttuessa äkkiä totaalisesti oikein harmittaa, kun en tajunnut ottaa kuvia kauniina pakkaspäivinä.

Täytyy toivoa, että kaikki lumet eivät sula näiden parin sadepäivän aikana, lisää sataa ehkä vielä jossain vaiheessa ja että pakkasetkin palaavat vielä. 

Jos talvi kestää täällä etelässä kuukauden, on se mielestäni vähän liian lyhyt.


Ei kommentteja